Meer vraag naar recreatiewoningen

 De vraag naar recreatiewoningen neemt de komende jaren flink toe. Dat bleek uit een door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gepubliceerd rapport.'Omvangrijk'

Volgens de organisatie is de vraag de komende vijf jaar ,,omvangrijk''. Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf van zo'n woning ook daadwerkelijk deze stap zet, zou dat volgens de NVM jaarlijks tot circa 3500 transacties leiden.


110.000 recreatiewoningen

De NVM liet de markt voor recreatiewoningen, waar volgens de vereniging nog maar weinig over bekend is, onderzoeken door het Bureau Stedelijke Planning. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat Nederland naar schatting zo'n 110.000 recreatiewoningen telt, waarvan iets minder dan de helft zich bevindt op vakantieparken.


Zeeland en Brabant maar ook zuid Groningen

De meest populaire regio's zijn Zeeland en Brabant, en in iets mindere mate de Veluwe en de kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland. Daarbij zijn de belangrijkste omgevingskenmerken bos, strand en/of open water, terwijl de recreatiewoning liefst niet te ver reizen van de hoofdwoning af ligt.


'Een toename van marktruimte'

Hoewel de markt op dit moment nog verzadigd is, ziet topman Ger Hukker van de NVM de komende jaren ,,een toename van marktruimte''. Dat hangt wel af van bijvoorbeeld het doorzetten van het economisch herstel en het verder groeien van het consumentenvertrouwen, aldus de bestuurder. Ook moeten de mogelijkheden voor financiering van recreatiewoningen blijven toenemen. 

Een landelijke woning kopen in 8 stappen

Er komt veel kijken bij het kopen van een landelijke woning: van de zoektocht en de bezichtiging tot en met het onderhandelen en de overdracht. Hier leest u het volledige aankoopproces in 8 simpele stappen.